Manuele Lymfedrainage

Voor wie is manuele lymfedrainage:

Als er in het menselijk lichaam een stagnatie in het lymfesysteem optreedt, zal er geen goede doorstroming zijn van het lichaamsvocht.

Zo ontstaan de niet-zichtbare en zichtbare oedemen. Deze oedemen kunnen fysieke en mentale klachten veroorzaken. Deze klachten kunnen van zeer uiteenlopende aard zijn, gaan van hoofdpijn, concentratieproblemen…tot orgaanklachten.

In al deze gevallen zal manuele lymfedrainage volgens de methode Vodder toepasbaar zijn.

 

Hoe gaat het in z’n werk?

Bij de Manuele Lymfdrainage volgens de methode Vodder wordt ritmisch een heel zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend op de lymfklieren en lymfbanen, waarbij de richting wordt bepaald door de stroomrichting van het lymfstelsel. Vooral het ritme van deze ‘handgreep’ is erg belangrijk.

Dat ritme moet namelijk exact overeenkomen met het openen en sluiten van de kleppen in de lymfbanen en in de haarvaatjes, want alleen dan kan al het ‘overtollige’ lichaamsvocht goed worden afgevoerd.

De behandeling, waarbij de patiënt meestal ligt, heeft plaats bij een aangename temperatuur en in een uiterst ontspannen sfeer. Om dit laatste te bereiken wordt vaak verzocht tijdens de behandeling niet te praten. De duur van de behandeling is afhankelijk van de klacht en zal vrijwel pijnloos zijn. De behandeling begint, indien nodig, met een uitgebreid gesprek, waarin o.a. duidelijk zal worden hoe het lichaam (de mens) functioneert. De massage begint bij de lymfklieren in de hals (de basis) gevolgd door, afhankelijk van de klacht, de lymfklieren in de buikstreek, oksels, liezen en/of het gelaat.

Heeft de patiënt klachten buiten deze lymfkliergebieden dan zal daarop een gerichte specifieke behandeling volgen.

De methode Vodder

 De manuele lymfdrainage is een massagevorm, die erop  gericht is het lymfstelsel te stimuleren. Deze stimulatie is  nodig om het teveel aan vocht (zichtbaar en onzichtbaar    oedeem) beter c.q. sneller via de lymfbanen af te voeren.

 In 1932 ontwikkelde Dr. Emil Vodder, een Deense bioloog,  samen met zijn echtgenote, een voor die tijd revolutionaire  therapie: DE MANUELE LYMFDRAINAGE volgens de  methode  VODDER. Het bijzondere van de therapie van Dr.  Vodder is, dat die niet  alleen gericht is op de  drainerende  werking van het lymfstelsel, maar voorál op de  voedende en  zuiverende werking  van al het lichaamsvocht.

De Manuele Lymfdrainage volgens de methode Vodder is een zachte massagevorm en  is op  het gehele lichaam toepasbaar. Ze heeft als doel de vochtdoorstroming te  stimuleren en  eventuele stagnatie op te heffen, de immuniteit (weerstand) te  verhogen, de stress te  verlagen en het hormonale stelsel te optimaliseren.

De waterhuishouding wordt direct beïnvloed door de stimulatie van het lymfsysteem en  indirect  door het dempen van het verhoogd stressniveau in het lichaam.

 

Natanja Remmerswaal