Diabetes Mellitus Type 2

Beweegprogramma Diabetes Mellitus type 2

Bewegen is belangrijk, houd uzelf gezond

Hebt u moeite om uw bloedglucosewaarde op peil te houden? Bent u bang dat u een hypo krijgt wanneer u zich inspant? Weet u dat u meer controle over uw lichaam kunt krijgen als u meer beweegt?

Bewegen is gezond en helpt klachten bij diabetes voorkomen. Bovendien vermindert het de kans op onder andere overgewicht, hart- en vaatziekten en andere veel voorkomende aandoeningen.

Speciaal voor mensen met diabetes mellitus type 2 is in diverse fysiotherapiepraktijken een beweegprogramma ontwikkeld. Tijdens het programma begeleidt uw fysiotherapeut u op een verantwoorde manier naar een actievere leefstijl.

Wat levert een beweegprogramma u op?

Uw kwaliteit van leven verbetert met een actieve leefstijl. Het beweegprogramma is daarom ook bedoeld om een actieve levensstijl te bevorderen en de fitheid te verhogen. Hierdoor krijgt u meer controle over uw bloedglucosewaarde tijdens bewegen, een verbeterde conditie en leert u verantwoord bewegen.

Inclusiecriteria beweegprogramma

De volgende inclusiecriteria worden gehanteerd bij Diabetes Mellitus Type 2 ( met een verhoogd risicoprofiel ):

–              HbA1c   >             7 %                        of

–              BMI       >             30                           of

–              Buikomvang:     man >   94 cm    /              vrouw >    80 cm

Het beweegprogramma

Het beweegprogramma vindt individueel plaats in groepsverband en duurt in totaal 3 maanden. Hierbij sport u 2 keer per week onder begeleiding van de fysiotherapeut. Het beweegprogramma bestaat uit 3 stappen.

Stap 1: Intake

De intake bestaat uiteen kennismakingsgesprek, vragenlijst, een lichamelijk onderzoek en een aantal beweeg- en conditietesten. Op basis van de intake krijgt u een programma, passend bij uw conditie- en beweegniveau.

Stap 2: Uw beweegprogramma

Uw beweegprogramma bestaat uit conditie- en krachttraining waarbij de belasting geleidelijk wordt opgebouwd. Tijdens het sporten maakt u gebruik van diverse fitnessapparaten.

Stap 3: Eindevaluatie

Nadat u 3 maanden onder begeleiding gesport heeft vindt een eindevaluatie plaats. Samen met de fysiotherapeut evalueert u de vooruitgang van uw individuele programma.

Voedingsprogramma

Een goede voeding is een belangrijk onderdeel van de behandeling van diabetes / obesitas en van uw algemene gezondheid. Het beweegprogramma biedt u de mogelijkheid begeleiding te krijgen van een diëtiste. De diëtiste maakt een analyse van uw voedingspatroon en aan de hand daarvan geeft zij u een passend voedingsadvies. Een verwijzing van de huisarts is hierbij benodigd.

Locatie

De training vindt plaats in de fitnesszaal van Recreatiecentrum Oostervant.

Aanmelden

Wilt u zich aanmelden voor het beweegprogramma, neem dan telefonisch of per email contact met ons op. Een verwijzing van de huisarts voor deelname aan het beweegprogramma is benodigd.

Vergoeding zorgverzekeraar

Voor de beweegprogramma’s vindt er bij ons alleen nog vergoeding plaats indien u verzekerd bent bij het Zilveren Kruis en u minimaal een Plus Polis 3-sterren heeft.